Verhaal-Marique

Het verhaal van Marique

15/03/2019, by Guesthouse Recover, in Geen onderdeel van een categorie, 1 comment

Marique heeft moeilijk behandelbaar astma. Ze is vanaf 21 januari 2019 2 maanden te gast in Guesthouse Recover.

Lees hier haar verhaal over haar zoektocht en haar eerste ervaringen hier in de prachtige Spaanse Pyreneeën.

Ik dacht dat mijn lichaam stuk was.
De astma werd erger en uiteindelijk een beperking op het leven dat ik gewend was te leven. Toen kreeg ik de kans om naar Davos te gaan… Wat een fantastisch team en wat heb ik daar veel geleerd! Tevens mocht ik ervaren dat mijn lijf niet stuk was, maar in Nederland stuk leek! Ondertussen was gebleken dat een combinatie van ziektes en overgevoeligheden (oa voor corticosteroïden) mijn behandeling bemoeilijkten. Nu was ik daar niet heel rouwig om; om me heen zag ik lotgenoten worstelen met de gevolgen van jarenlang prednison-gebruik; het tot dan toe “enige” werkende middel bij ernstig (allergisch) astma. Een weg die ik niet wilde (en kon) bewandelen. Er moeten toch meer mogelijkheden zijn dan alleen medicamenteus…? Ik had geproefd van een betere levenskwaliteit en ik besloot dat na te jagen! Maar waar…? Davos (of Zwitserland überhaupt) is te duur…

Het grote spel van geruchten en Google fu begon. Iedereen die naar mijn gezondheid vroeg, stelde ik de wedervraag of ze een idee hadden waar gezonde lucht was, of desnoods of ze een plek wisten boven 1500m. Google gaf op de vraag “Waar kan ik het beste wonen met een longziekte”, niet de info die ik zocht.  Is er dan niemand die deze vraag eerder gesteld heeft? Of is deze info nergens verzameld?
In mijn jarenlange queeste op zoek naar lucht kwam ik 1 van de artikelen van Christien tegen. Dat was precies mijn verhaal! Ik zocht contact met haar om meer te horen over haar zoektocht. We besloten te videobellen en het klikte meteen. Wat een fijne, warme, open vrouw is dit! Ze nodigde me uit om eens in Neril te komen ervaren hoe mijn lichaam in de winter op hoogte zou reageren. Vocht is namelijk één van mijn grootste uitdagingen in het dagelijkse Nederland. Bergen in de winter klonk voor mij als wintersport, sneeuw en vocht. Raar maar waar: het voelt echt anders in het hooggebergte! Waar ik in Nederland onder een temperatuur van 10gr niet zonder sjaal voor mijn mond buiten kan lopen, omdat de kou kramp in mijn longen veroorzaakt, heb ik dat hier niet nodig, zelfs niet als het sneeuwt… De “waterkoude” lucht van Nederland blijkt hier niet te zijn, vermoedelijk door de heerlijk droge isolerende lucht?

Eind januari was het zo ver: ik zou voor twee maanden intrek in het schone Neril nemen.
Niet alleen de juffen en meesters zullen dit herkennen: heb je eindelijk rust, word je ziek. Zo was het bij mij ook. Toen ik eenmaal goed en wel op de berg zat, kwam de terugslag van de drukke week voor vertrek en de lange reis (en waarschijnlijk ook het wennen aan de hoogte). Zwaar gefrustreerd, want ik wil wandelen! De eerste dagen gingen voorzichtig beter (minder benauwd dan anders), maar nu… slechter! Terug in standje Nederland dan maar: rusten, zorgen dat ik drie maaltijden binnen krijg, heel voorzichtig kort een beetje bewegen, zorgen dat mijn longen en allergieën stabiel blijven en verder rusten, liggen, muziek luisteren. En stiekem grinniken als ik de voor mij zo schaamtevolle gedragingen die bij astma horen terug hoor elders in het huis. In dit huis ben ik niet de uitzondering, maar haast de regel…! Hoe begripvol mijn omgeving thuis ook is, het is echt zo dat niemand je zo goed begrijpt als een lotgenoot. Niets wat ik in die dagen doormaakte was raar of te veel voor Christien. Veel sneller dan in Nederland knapte ik na vijf dagen weer op. Twee dagen later, het is werkelijk waar, zat ik ’s avonds aan de thee met Christien terug te blikken op de dag en verbaasde ik me over wat ik die dag allemaal had kunnen doen: rondje wandelen, koken, douchen èn haren wassen. In Nederland is dat alleen op goede dagen in de zomer haalbaar! En hier, na zo’n anderhalve week in de bergen, zelfs zo kort na zo’n barslechte periode, gebeurde het zomaar! Ik geloof dat mijn lijf nog steeds niet stuk is…!


1 Comment found

Join the discussion and share your opinion.

  • Peggy 04:14 • 19 maart 2019 • Beantwoorden

    Wow meis. Zo had ik je klachten nog niet bekeken. Mooi dat je deze ervaring hebt nu !

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.