2-1

In een notendop

Christien van den Berg-Hoogendijk is 55 jaar. Ze is getrouwd met Henk Jan en samen hebben ze een zoon van 29, Henri. Roos, de echtgenote van Henri, maakt het gezin compleet. Christien woont vanwege haar astma grotendeels in de Spaanse Pyreneeën, waar ze Christina wordt genoemd. In het verleden was Christien een professional op het vlak van Human Recource. Ze werkte onder meer in een leidinggevende HR functie bij de gemeente Rotterdam. Haar werk heeft ze mede door haar astma moeten staken, omdat haar longziekte zich in een rap tempo ontwikkelde.  

2-2Haar astma en de luchtvervuiling

Want Christien kreeg op latere leeftijd, zoals steeds meer Nederlanders, een vorm van (met name) allergisch astma, waarvoor de huidige medicijnen onvoldoende soulaas bieden. Ze zat in Nederland op de maximale dosis aan medicijnen. Met een hogere dosering werd het middel erger werd dan de kwaal. Daarnaast had ze een jaarlang immunotherapie, in de hoop dat dit haar klachten beheersbaar zou maken. Maar ieder resultaat bleef uit, het sloeg niet aan. Ze zat als een dood vogeltje op de bank en was tot niets meer in staat. Zelfs een ei koken was teveel. Ontdekt werd dat de luchtvervuiling in Nederland een grote rol speelde bij de snelle ontwikkeling van haar astma.

2-3De stap naar de bergen

Omdat niets werkte heeft zij met haar gezin en in nauw overleg met haar longspecialist besloten om in de hoge schone berglucht te gaan wonen. De hoogte is voor haar essentieel. Ze is nu ieder kwartaal 2 a 3 weken bij haar gezin in Nederland. Sociaal en emotioneel is het best zwaar, maar het werkt. Ze kan weer Leven met een hoofdletter! Haar longinhoud is van 57% toegenomen tot 96%. Daardoor heeft ze weer energie om extra inspanningen te leveren en echt conditie op te bouwen. Dat doet ze vooral door in de bergen te lopen, zo’n 2 uur per dag. Haar hond Murphy vergezeld haar trouw, want gelukkig heeft ze geen allergie voor honden. En zo heeft ze inmiddels al meerdere bergtoppen beklommen, dat was voorheen ondenkbaar geweest! Haar medicatie is enorm gereduceerd: van de 7 soorten gebruikt zij er nog maar 2 permanent.  

2-4Haar zoektocht

Maar het is niet vanzelf gegaan. Ze zocht een plek waar ze met lotgenoten kon zijn in een voor haar ideale omgeving, maar vond die niet. Ze heeft het wonen op hoogte in de Zwitserse Alpen geprobeerd, in de Duitse Harz, in de Franse Pyreneeën. Maar uiteindelijk kwam het zo gewenste resultaat in Neril, een klein authentiek bergdorpje met vriendelijke mensen op 1510 meter aan de Spaanse kant van de Pyreneeën. Daarmee waren nog niet alle problemen opgelost. Ze had er de eerste elf maanden geen internet, geen inkomsten, geen verblijfsvergunning, ze kende de taal niet en nauwelijks mensen.

 

2-5(400x536)Haar initiatief

Daarom heeft ze in 2016 voor al die mensen in Nederland die ook astma of andere longproblemen hebben of aan het ontwikkelen zijn, een betaalbaar longvriendelijk logeerhuis opgezet, waar ze tot een aantal keer per jaar een gewenste periode naar toe kunnen komen. Door tijdig van een dergelijk laagdrempelig voorziening gebruik te maken kan je in bepaalde gevallen een boel leed voorkomen. Ook om gewoon een periode bij te kunnen tanken en te genieten in de hoge schone berglucht is het logeerhuis heel geschikt, zodat je er daarna weer een poosje tegen kunt in Nederland. Dat geldt ook voor niet-longpatiënten, mits ze zich gedragen naar het longvriendelijk karakter.

Contact


Heeft u vragen? Stuur ons een berichtje

  De velden met een * zijn verplicht.

  *Naam:
  *E-mail:
  Tel:
  *Bericht:
  *Spam controle:

  Of zoek contact via:

  E-mail: christina@guesthouse-recover.com Adres Spanje: C/ Escuela 14 22473 Neril / LasPaúles Adres Nederland: Mookhoek 28 3293 AE Mookhoek