Christien van den Berg-Hoogendijk (1965) is getrouwd met Henk Jan en samen hebben ze een zoon, Henri, en schoondochter Roos. Cato*, Toon en Ella zijn hun kleinkinderen. Christien woont vanwege haar astma grotendeels in de Spaanse Pyreneeën. In het verleden was ze een HR-professional en werkte onder meer in een leidinggevende functie bij de gemeente Rotterdam. Haar werk heeft ze mede door haar astma moeten staken, omdat haar longziekte zich in een rap tempo ontwikkelde.

Luchtvervuiling en de astma van Christien

Want Christien kreeg op latere leeftijd, zoals steeds meer Nederlanders, een vorm van (met name) allergisch astma, waarvoor de huidige medicijnen onvoldoende soelaas bieden. Ze zat in Nederland op de maximale dosis aan medicijnen. Met een hogere dosering werd het middel erger werd dan de kwaal. Daarnaast had ze een jaar lang immunotherapie, in de hoop dat dit haar klachten beheersbaar zou maken. Maar ieder resultaat bleef uit, het sloeg niet aan. Ze zat als een dood vogeltje op de bank en was tot niets meer in staat. Zelfs een ei koken was teveel. Ontdekt werd dat de luchtvervuiling in Nederland een grote rol speelde bij de snelle ontwikkeling van haar astma.

De stap naar de bergen

Omdat niets werkte heeft Christien met haar gezin en in nauw overleg met haar longspecialist besloten om in de hoge schone berglucht te gaan wonen. De hoogte is voor haar essentieel. Een forse stap, maar het werkt! Ze kan weer Leven met een hoofdletter! Haar longinhoud is van 57% toegenomen tot 99%. Daardoor heeft ze weer energie om extra inspanningen te leveren en echt conditie op te bouwen. Dat doet ze vooral door in de bergen te lopen, zo’n 2 uur per dag. Haar honden Quin en Cooper vergezellen haar trouw, want gelukkig heeft ze geen allergie voor honden. En zo heeft ze inmiddels al meerdere bergtoppen beklommen, dat was voorheen ondenkbaar geweest! Haar medicatie is enorm gereduceerd: van de 10 soorten gebruikt zij er nog maar 2 permanent.

Batterij opladen in Neril

De zoektocht van Christien

Het is niet vanzelf gegaan. Ze zocht een plek waar ze met lotgenoten kon zijn in een voor haar ideale omgeving, maar vond die niet. Ze heeft het wonen op hoogte in de Zwitserse Alpen geprobeerd, in de Duitse Harz, in de Franse Pyreneeën. Maar uiteindelijk kwam het zo gewenste resultaat in Neril, een klein authentiek bergdorpje met vriendelijke mensen op 1510 meter hoogte aan de Spaanse kant van de Pyreneeën. Daarmee waren nog niet alle problemen opgelost. Ze had er de eerste elf maanden geen internet, geen inkomsten, geen verblijfsvergunning, ze kende de taal niet en nauwelijks mensen.

Guesthouse recover

Toen ze haar draai vond en de opstart problemen voorbij waren, kreeg ze zin en energie om Guesthouse Recover op te zetten. Een Guesthouse waar iedereen welkom is, maar wat door de ligging en de inrichting ook heel geschikt is voor mensen met een longziekte. Een plek in de schone hoge berglucht, waar de omgeving goed is voor ieders geest en lijf. Inmiddels hebben er al veel mensen vakantie gevierd. En er zijn veel longpatiënten, al dan niet met hun partner en/of familie, die Guesthouse Recover ontdekt hebben. Ze komen soms eenmalig, maar geregeld ook meerdere keren per jaar om hun longen de boost te geven die nodig is, om er eenmaal terug in het vaderland weer een poosje tegen te kunnen. Christien is als ervaringsdeskundige aanwezig.

Guesthouse Recover bestaat inmiddels uit een vakantiewoning en een hostel met 4 gastenkamers en is er voor iedereen!